A csokoládékészítés világát is megérintették a szigorú környezetvédelmi előírások.


A csokoládé előállítása során a számítások azt mutatják, hogy egyetlen tábla készítése több száz gramm szén-dioxid kibocsátásával és rengeteg víz felhasználásával jár. Az Európai Unió úttörőként lépett fel a fenntartható csokoládégyártás érdekében, miközben határozottan fellép az erdőirtás és a gyermekmunka ellen.

Fenntartható átalakulást hozhat a csokoládéipar számára az Európai Unió új szabályozása, amely 2025. január 1-jétől lép életbe. Az erdőirtás elleni intézkedések részeként bevezetett jogszabály (EU Deforestation Regulation - EUDR) kötelezővé teszi a piaci szereplők számára, hogy az általuk felhasznált alapanyagok ne származzanak olyan területekről, ahol 2020 óta fakivágást végeztek, illetve ahol az erdők jelentős mértékben károsodtak a termesztési tevékenységek során. Ez a rendelet a kakaóra is kiterjed, amely a kávéval, szójával és pálmával együtt azok közé tartozik, amelyek termesztése a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátással jár. Az új szabályozás tehát nemcsak a csokoládéipar működését alakíthatja át, hanem hozzájárulhat a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatok elterjedéséhez is.

Az édességgyártóknak és -forgalmazóknak tehát bizonyítaniuk kell, hogy az alapanyagot fenntartható módon állítják elő. Ez az eddiginél átláthatóbbá teszi az ellátási láncot. A mulasztás súlyos büntetéssel, akár az uniós piacról való kizárással is járhat. A következő években fokozatosan életbe lépnek a beszállítói láncok átvilágításáról szóló irányelv (Corporate Sustainability Due Diligence Directive - CSDDD) passzusai is, kimondva, hogy az importált áru előállításakor be kell tartani az emberi jogokat, így nem alkalmazhatnak rabszolga- vagy gyerekmunkát.

A tudatos fogyasztók már eddig is lehetőséget kaptak arra, hogy információt nyerjenek arról, mennyire fenntarthatóan állították elő csokoládéjukat. Idén tavasszal a Chocolate Scorecard portál immár ötödik alkalommal tette közzé a legnagyobb csokoládégyártók fenntarthatósági rangsorát. Ezt a rangsort egy több tucat nemzetközi szervezet és civil társadalmi csoport alkotta konzorcium állította össze, amely a világ csokoládétermelésének körülbelül 95%-át lefedő, mintegy hatvan gyártót értékelt hét fontos szempont alapján. A vizsgált tényezők között szerepel az erdőirtás és a gyermekmunka mértéke, a gazdák megélhetését biztosító bevételek szintje, valamint a növényvédő szerek használatának mennyisége is. A ranglistán számos ismert gyártó, kereskedő és márka található, amelyek négy kategóriába sorolhatók: kiváló, javuló, próbálkozó és lemaradó. Az eredmények rávilágítanak, hogy a globális csokoládégyártás 40%-a teljesen átláthatatlan. (A csokoládéipar globális értékét a különféle piackutató intézetek eltérően becsülik, de az idén 130-150 milliárd dollár között mozoghat, és várakozások szerint még az évtized végére meghaladja a 200 milliárd dollárt.)

Related posts