A tiramisú szerelmeseinek szívéhez minden ösvény a Little Rome-ba vezet.


A tiramisu és a pisztácia népszerűsége vitathatatlan, hiszen szinte mindenki rajong értük. Ezt a gondolatot vette alapul két jóbarát, Markó Róbert és Szalai László, akik egy baráti összejövetel után úgy döntöttek, hogy megvalósítják álmukat. Így hát 2025 tavaszán megnyitották első tiramisuboltjukat, a varázslatos szentendrei Little Rome-ot, ahol a klasszikus ízek új, izgalmas formában kelnek életre.

A Little Rome csupán néhány perc sétára fekszik a HÉV megállótól, így miután a légkondicionálás nélküli tömegközlekedésben jól megizzadtunk, aligha tudnánk ennél tökéletesebb módot találni egy szentendrei felfedezés kezdetére, mint egy frissítő tiramisut élvezni.

Robi és Laci régi jóbarátok, akik gyakran találkoznak, és szívesen partiznak együtt. Egyik alkalommal Laci egy különleges meglepetéssel készült: pisztáciás tiramisuval kápráztatta el a vendégeket. Az édesség olyan nagy sikernek örvendett, hogy mindenki csak azt hajtogatta, mennyire ízletes, és hogy "mindenkinek kötelező lenne megkóstolnia". A tiramisu osztatlan népszerűsége Robi figyelmét sem kerülte el, és Laci társaságában izgalmas ötletet kezdtek szőni: mi lenne, ha valóban mindenki számára elérhetővé tennék ezt a mennyei desszertet?

Laci gasztronómiai szenvedélye és a sütik iránti vonzalma már gyermekkorában kibontakozott, amikor nagyszülei mellett tanulta a piskótasütés fortélyait. Álmában mindig is ott lebegett a saját cukrászda képe, de a megvalósítás útja rögös volt, és nem éppen úgy alakult, ahogy azt fiatalon elképzelte. Mindkét fiú a vendéglátás világában találta meg a helyét, ám Robi, aki egy időre Spanyolországban bártenderkedett, edzőként is tevékenykedett – pedig akkor még nem sejtette, hogy egyszer saját desszertboltja lesz, ahol bizony jól jön majd a mozgás! A csapat legújabb tagja, Eszter, egy igazi filmes jelenet keretein belül lépett be az üzletbe, hogy munkalehetőséget keresve érdeklődjön, és azóta (kicsit eltúlozva) alig hagyta el az ajtót. Őszinte szeretettel tekint a bájos, de laza Little Rome-ra, ami tökéletesen tükrözi kedves, barátságos személyiségét.

A lokáció kiválasztása tudatos stratégia eredménye volt, amely messze túlmutatott a város vonzó atmoszféráján. Robiék egy nagyobb budapesti nyitás előtt szerettek volna egy működőképes bázist létrehozni, ahol a versenyhelyzet kevésbé kiélezett, de a látogatók száma folyamatosan garantált. Szentendre, a mediterrán hangulatával és bájával, ideális választásnak bizonyult, és a visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy ez a kezdeményezés nem csupán egy röpke kaland, hanem tartósan jelen lesz a desszertvilágban – különösen a tiramisu körül.

A Little Rome varázslatos atmoszférája tele van vidámsággal és incselkedő bájjal, mintha a pult mögül figyelő tiramisuk szemei is titokzatosan kacsintanának ránk. A falakon lévő képek élénk módon idézik meg az olasz életörömöt, miközben a felújított retró konyhaszekrény és a rajta sorakozó nagymama hagyatéka is hozzájárul a hely szelleméhez. A belső tér dizájnja Robi kreatív keze munkáját tükrözi, kivéve egy különleges falat, amelyet egy tehetséges szentendrei festőművésznő varázsolt életre egy lenyűgöző freskóval. A helyszín minden apró részlete egyedi légkört teremt, és a mini-delikátüzletként is funkcionáló sarokban fellelhető különleges árucikkek csak tovább fokozzák a hangulat varázsát.

A bolognai tészta mellett a tiramisunak is megvan a maga titkos receptje, amit sokan szívük szerint tökéletesítettek. Laci trükkje sajnos rejtély maradt előttünk, de az alapanyagok terén nem engednek kompromisszumot. A mascarpone nálunk, Magyarországon hódít, hiszen íz, minőség és állag tekintetében ez a választás nyert a csapatnál. Azonban a babapiskóta és a kávé mindenképpen olasz eredetűek, és a feketén szolgált kávé is külön népszerűséget élvez. Amikor pedig ott vagyunk a kávézóban, nehéz ellenállni egy finom tiramisunak... és ez így is van rendjén! A kínálat gazdag, így még azok is találnak kedvükre valót, akik nem tervezték, hogy tiramisut kóstolnak. A klasszikus mellett számos izgalmas ízvariáció közül lehet választani: a pisztáciás változat különösen népszerű, de a gyümölcsös tiramisuk is sokak szívéhez eljutottak, sőt, a vegán, mindenmentes verziók is egyre nagyobb kedveltségnek örvendenek.

A klasszikus tiramisu egy igazi ínycsiklandó élvezet: könnyed, otthonos, és egy leheletnyi édességgel párosul a kávés aromák mellett. Nincs benne semmi felesleges díszítés, mert a nagyszerűsége pont ebben a letisztultságban rejlik. A mascarpone krém finoman lágy és krémes, nem habos, hanem inkább selymesen simogató, míg a piskóták puhasága tökéletesen illeszkedik az egészhez. A kávéba vagy gyümölcsbe való eláztatás helyett inkább a házi készítésű gyümölcsvelők világát választottuk, mint a mangó, málna vagy eper – mindegyik mentes a mesterséges ízektől. Talán a kinti 35 fokos hőség is közrejátszott, de végül a mangós variáció lett a favoritunk – de bármelyik ízletes választás újra és újra elbűvölne minket!

A pisztáciás tiramisu mellé pisztáciás kávé dukál: mi sem hagytuk ki a pasztával kikent pohárba lefőzött presszót, amire tejszínhab és még egy kevés pisztáciaszórat kerül. A kávénál is intenzívebb azonban a pisztácia tiramisuba oltott változata, aminek valójában az egész Little Rome köszönhető. Ezt tényleg mindenkinek meg kell kóstolni! A mascarpone textúráját még magasabb szintre emeli a zöld krém: a kettő keveredése a szentendrei dolce vita magasiskolája. A tiramisu mellett nincs fókuszban más süti, de azért alkalomadtán egyéb olasz édességek is felbukkannak. Nekünk egy szicíliai cannolóhoz volt szerencsénk, ami egy ricottás krémmel töltött roppanós tésztarolád, pisztáciával megbolondítva.

A forgalmas utcák zaja miatt sajnos kint nem tudunk leülni, de a belső térben található néhány asztal, ahol helyben is fogyaszthatunk. Az alapötlet azonban az elvitelre való fókuszálás: a tiramisut már eleve műanyag dobozokban és pohárdesszert formájában kínálják, hogy a városnézésre is maradjon időnk. Persze, teljesen megértjük, ha a szentendrei felfedezés helyett inkább a Little Rome tiramisupultjánál időztök el, és kóstoljátok a finomságokat órákon át. A jövőben az italkínálat bővítése is tervben van: érkezhet az Aperol Spritz, és a szezonális ízekre sem kell már sokáig várni!

Related posts