Már csak egy hét van hátra karácsonyig! Itt az ideje, hogy felkészülj a nagy ünnepre, és elkerüld a konyhai káoszt. Íme néhány hasznos tipp, amivel könnyebbé teheted az ünnepi készülődést, és megőrizheted a nyugalmadat. Ne hagyd az utolsó pillanatra a tee


Ahogy közeledik a karácsony, egyre többen érzik a konyhában töltött stresszes órák súlyát. De ne aggódj! Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek révén könnyebben és gyorsabban készítheted el az ünnepi fogásokat, így több időd marad a családra és a barátokra. A BBC cikkében olyan ételek szerepelnek, amelyeket előre el lehet készíteni, így a karácsonyi készülődés már nem lesz olyan ijesztő.

Az első és talán leglényegesebb lépés a részletes terv és a bevásárlólista elkészítése. Ez a néhány óra előkészület nemcsak időt, hanem pénzt is megspórolhat számunkra, mivel így elkerülhetjük a felesleges vásárlásokat. Hasznos, ha a családtagok véleményét is kikérjük, hogy kiderüljön, mire vágynak igazán az ünnepi asztalon. A lista összeállítása során érdemes átnézni a kamrát és a hűtőt is, hogy tisztában legyünk az otthon található alapanyagokkal és azok szavatossági idejével. Ha pedig biztosra akarunk menni, érdemes előre kipakolni és megkóstolni a romlandó élelmiszereket: senki sem szeretné, ha az ünnepi készülődés közepette avas kókuszreszelékkel kellene megküzdenie, és március 24-én nyitva lévő boltot keresne.

A fagyasztó használata kulcsfontosságú lehet az előkészületekben. Kate Hall, a The Full Freezer szakértője azt javasolja, hogy az ételeket lapos fagyasztózacskókban tároljuk, így helyet spórolunk és gyorsabban kiolvaszthatjuk őket. Lefagyaszthatjuk előre a töltött káposztát, a rántáshoz előkészített húst, de akár a sült csirkét bepácolva, tepsibe készítve is lefagyaszthatjuk, hogy amikor kell, már csak a sütőbe kelljen bevágni.

A sült burgonya előkészítése során rengeteg időt spórolhatunk meg. Hall tanácsát követve először hámozzuk meg a burgonyát, majd vágjuk fel ízlés szerint. Ezután főzzük 5-6 percig sós vízben, hogy elősegítsük a sütés során a tökéletes ropogósságot. Miután leszűrtük, forgathatjuk lisztbe és olajba is, hogy még ízletesebb legyen. Ezt követően helyezzük a fagyasztóba. Amikor elérkezik a sütés ideje, csak vegyük ki, és már mehet is a forró olajba anélkül, hogy előtte ki kellene olvasztani. Így egyszerűen és gyorsan élvezhetjük a finom sült burgonyát!

Az élet kiszámíthatatlan, ezért érdemes felkészülni a váratlan vendégek érkezésére, és néhány tartós élelmiszert tartani a szekrényben. Angela Hartnett séf például mindig kéznél tart pudingport és fagyasztott málnát, amelyekből pillanatok alatt varázsolhat egy ínycsiklandó sherry trifle-t. De ne feledkezzünk meg a gyors pesztós tésztáról sem, vagy akár egy friss, ropogós salátáról – ezek mind könnyen és gyorsan elkészíthetők, csupán néhány alapanyag szükséges hozzá. Érdemes előre megtervezni néhány "mentő" ételt és desszertet, hogy bármilyen váratlan helyzetben, akár vendégek érkezésekor, akár főzési bakik esetén, gyorsan és egyszerűen tudjunk reagálni.

Az italok terén is érdemes előre tervezni. Kellemetlen meglepetés lehet, ha azt hisszük, bőven van készletünk üdítőkből és röviditalokból, csak hogy a bolt zárva talál minket, amikor kiderül, hogy az üveg alján alig maradt valami. Ha forralt bort, puncsot, grogot vagy likőröket szeretnénk készíteni, ne felejtsük el előre beszerezni minden szükséges hozzávalót! Ha olyan receptet próbálunk ki, ami nem a megszokott, és a dolog nem alakul éppen jól, a biztonság kedvéért érdemes többet vásárolni az alapanyagokból. Így elkerülhetjük a frusztráló pillanatokat, és nyugodtan élvezhetjük az ünnepi hangulatot!

"Karácsony előtt, ha sült ételeket tervezel, érdemes dupla adag mártást készítened, hogy a felesleget nyugodtan félre tudjad tenni" - tanácsolja Anna Williams, a Fallow étterem londoni cukrászmestere. Érdemes lehet előre eltenni alaplevet, és akár a halászlé is remekül fagyasztható. A fasírtgolyók szintén jól bírják a mélyhűtést. Emellett számos sütemény sokáig eltartható egy jól záródó dobozban, így ezeket is érdemes előre megcsinálni. Sőt, a vöröskáposzta előkészítése és az összes hozzávaló előzetes összekeverése is jelentős időmegtakarítást nyújthat a karácsonyi készülődés során.

Ha húst fagyasztunk, érdemes szem előtt tartani, hogy azt később már nem szabad újra fagyasztani. Ezért célszerű kisebb adagokban tárolni az ételeket, hogy elkerüljük a pazarlást. Ha a fagyasztott étel nem fogy el, sajnos nem lesz módunk újra a fagyasztóba helyezni. Mindig figyeljünk arra, hogy mely ételek alkalmasak a fagyasztásra, és melyek nem, hogy megőrizzük az ételek minőségét és biztonságát.

Egy jól megtervezett, órákra lebontott ütemterv készítése, valamint a feladatok családtagok között való elosztása nagymértékben hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez. Ilyen feladatok lehetnek például a zöldségek előkészítése vagy a mosogatás, amelyek nemcsak megkönnyítik a főzést, hanem segítenek abban is, hogy mindenki aktívan részt vegyen a közös munkában. Például a gyerekekre bízva a takarítást vagy a karácsonyi fa díszítését, lehetővé válik, hogy a felnőttek gyorsabban haladjanak az ebéd elkészítésével. Ha pedig többen szeretnének egyszerre főzni a konyhában, fontos az előzetes egyeztetés a sütő, a tűzhely, a mixer és a különböző eszközök – például tálak, fakanalak, lábasok – használatáról. Így elkerülhetjük a káoszt, és gördülékenyebbé tehetjük a közös főzést, miközben mindenki jól érzi magát a folyamat során.

Related posts