Fantasztikus árak Európa ékszerdobozában: itt tényleg fillérekért juthatunk hozzá a kiváló minőségű borokhoz - Pénzcentrum.


Grúzia, Európa egyik rejtett gasztronómiai paradicsoma, ahol mindössze 2 fontért (körülbelül 900 forintért) kóstolhatunk kiváló borokat, hamarosan még könnyebben elérhetővé válik a turisták számára. A kaukázusi ország ősi borkultúrája és vendégszeretete egyedülálló élményt kínál az ide látogatóknak - számolt be róla az Independent.

A grúz Kaheti régió híres vörösbora a Saperavi, amely a helyi éttermekben mindössze 2 fontért kapható. A grúz borkészítés jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az UNESCO is elismerte kulturális örökségként.

A borkóstolás élménye itt szervesen összefonódik a 'szupra' nevű hagyományos étkezéssel, amely nem csupán étel- és italfogyasztásból áll, hanem az éneklés varázsát is magában rejti. Ezeken a különleges összejöveteleken a 'tamada', azaz a toasztmester irányítása alatt számos pohárköszöntő hangzik el, miközben a helyi ínycsiklandó specialitások sorra érkeznek az asztalra: a sajtos kenyér (hacsapuri), a diópasztával töltött padlizsán és a szaftos grillezett sertéshús mind-mind felejthetetlen ízélményt nyújtanak. Az ősz különösen alkalmas időszak a látogatásra, főleg szeptember végén, amikor a hőmérséklet ideális, kb. 22 fok körüli, és ekkor veszi kezdetét a szüreti fesztivál, a 'rtveli', amely még inkább felerősíti a helyi kultúra és gasztronómia varázsát.

A borkóstolás is más élmény itt, mint Franciaországban. Míg a francia pincészetekben általában ingyenes, de szűkmarkú kóstolót kínálnak vásárlási elvárással, addig Grúziában körülbelül 10 fontért bőséges kóstolót kapunk, helyi sajttal, kenyérrel és más falatokkal kiegészítve, miközben a borász történetekkel szórakoztat.

Ahogy a helyiek mondják: 'A grúzok számára a vendég Isten ajándéka.' Ez a vendégszeretet, párosulva a kiváló borokkal és ételekkel, valamint a megfizethető árakkal, Grúziát valóban Európa egyik legvonzóbb gasztronómiai célpontjává teszi.

Related posts