Van otthon is ilyen fakanál? Érdemes tudnod, hogy súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak! Ne habozz, inkább szabadulj meg tőlük azonnal! - Pénzcentrum


A fakanál használata az utóbbi időszakban igencsak megosztotta a háziasszonyokat: míg néhányan úgy vélik, hogy ezek az eszközök elengedhetetlenek a konyhai tevékenységek során, mások higiéniai aggályokra hivatkozva tartják őket problematikusnak. A diskurzus középpontjában az áll, hogy a fa anyag mennyire hajlamos a baktériumok elszaporodására, és milyen mértékben lehet őket alaposan tisztítani. Szakértők bevonásával kívánjuk alaposan körüljárni ezt a kérdést.

A fakanalak körüli diskurzus két eltérő nézőpontot képvisel a háziasszonyok körében. Az egyik csapat lelkesen hirdeti, hogy ezek a konyhai segédeszközök verhetetlenek: gyengédek az edényekhez, és ha vigyázunk rájuk, akár hosszú évtizedeken át hű társaink lehetnek a főzés során. Ezzel szemben a másik tábor aggodalommal tekint a fakanalakra, hangsúlyozva, hogy a fa porózus szerkezete kedvező környezetet biztosíthat a baktériumok számára, ráadásul képes magába szívni az ételek szagait is, így megkérdőjelezve a tisztaságukat.

Bryan Quoc Le, az élelmiszertudomány szakértője, ráirányítja a figyelmet a fakanalak porózus szerkezetére: „A fakanalak pórusaiban mikroorganizmusok bújhatnak meg. A szappanos, forró vízzel való mosás képes a legtöbb ilyen mikroorganizmust eltávolítani, azonban néhányuk sajnos megmarad, és elszaporodhat, főként akkor, ha a fakanalat nem szárítják meg alaposan.”

A szakértők egyetértenek abban, hogy a kulcs a fakanalak azonnali tisztítása használat után, majd alapos szárítása. Darin Detwiler, a Nemzeti Környezetegészségügyi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Programjának elnöke hangsúlyozza:

Fontos, hogy a fakanalakat használat után azonnal elmosogassuk, majd hagyjuk őket a levegőn teljesen megszáradni. Ezzel megőrizzük a fakanalak állapotát és hosszú távon is élvezhetjük a használatukat.

Érdekes megfigyelés, hogy bizonyos fafajták különleges antimikrobiális képességekkel bírnak. Például a tölgy, a fenyő és a cseresznyefa kiemelkedő mennyiségben tartalmaznak olyan természetes vegyületeket, mint a tanninok, amelyek hatékonyan gátolják különböző mikroorganizmusok szaporodását. E tulajdonságok révén ezek a fák nem csupán esztétikai értéket képviselnek, hanem hozzájárulnak a környezet egészségének megőrzéséhez is.

Viszont nem minden fakanál készül ebből a fából.

A Huffpost beszámolója szerint Ellen Shumaker, az Észak-Karolinai Állami Egyetem biztonságos tányérokért felelős igazgatója hangsúlyozta a fa természetes önszabályozó képességét. Kifejtette: "Bár a nedves fa felületén kezdetben megtelepedhetnek baktériumok, a víz és a mikroorganizmusok be tudnak hatolni a fába, ahol végül megfulladnak, ami gátolja a szaporodásukat." Fontos azonban, hogy a fakanalakat megfelelő módon szárítsuk, hogy ez a folyamat hatékonyan működjön.

A szakértők figyelmeztetnek arra, hogy a repedezett vagy sérült fakanalak komoly kockázatot jelenthetnek. Detwiler hangsúlyozza, hogy "a repedések, hasadások és szilánkok olyan rejtett helyeket képeznek, ahol az ételmaradékok és a nedvesség felgyülemlik, ezzel megnehezítve a kanál alapos tisztítását. Ezek a rejtekhelyek ideális táptalajt nyújtanak baktériumoknak és penésznek, amelyek még a legprecízebb mosás után is megmaradhatnak."

A fakanalak optimális karbantartása érdekében a szakemberek az alábbi tippeket ajánlják:

Keith Warriner, a Guelphi Egyetem élelmiszertudományi professzora óva int a fertőtlenítőszerek, például a fehérítő használatától: "Nem tanácsos fertőtlenítőszereket használni, mivel itt a fa nedvszívó jellege hátrányossá válik." A biztonságos tisztítás érdekében javasolja, hogy maradjunk a szappan és a víz használatánál.

Related posts