Sokkal nagyobb éhségérzetet tapasztalhat, ha az édesítőszert választja a cukor helyett.


Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság körülbelül 40%-a rendszeresen használ mesterséges édesítőszereket, ami arra enged következtetni, hogy elengedhetetlen, hogy további kutatásokat végezzünk e szerek hosszú távú egészségügyi következményeinek feltérképezésére.

A legújabb kutatás során a szakértők a szukralóz, egy népszerű mesterséges édesítőszer hatásait vizsgálták az agy működésére. A tanulmányban 75 felnőtt önkéntes vett részt, akiknek különböző alkalmak során azonos ízű italokat kellett fogyasztaniuk, de mindegyik üdítő más-más édesítőszerrel készült. A résztvevők három különböző kísérleten vettek részt, amely előtt és után vérvizsgálatokat és agyi szkennelést végeztek, hogy pontos adatokat gyűjthessenek a szukralóz hatásairól.

Egy nap szukralóz (édesítő) tartalmú italt ittak, egy másik napon szacharózzal (cukorral) készített változatot, a harmadik napon pedig egy pohár vizet kaptak. Minden italnak édesítés nélküli cseresznye íze volt, így a résztvevők nem tudták a különbséget. Az italok sorrendje minden résztvevőnél véletlenszerű volt, és eltérő volt a tesztek közötti időtartam is.

A résztvevőknél, akik a szukralózt tartalmazó italt fogyasztották, megnövekedett véráramlást mutattak ki a hipotalamuszban - az agy azon részében, amely az étvágy és a sóvárgás szabályozásáért felelős.

Ezzel szemben, amikor ugyanezek a résztvevők szacharózzal (azaz asztali cukorral) készült italt ittak, éhségcsökkentő hatást tapasztaltak. A perifériás glükózszintek megugrottak, és ez a hipotalamuszhoz érkező véráramlás csökkenésével járt együtt. Két órával a hagyományos cukorral készült ital fogyasztása után a résztvevők szignifikánsan alacsonyabb éhségszintről számoltak be, mint a szukralóz fogyasztása után.

A legújabb kísérletek során végzett rágcsálókkal kapcsolatos kutatások újabb megerősítést nyernek. Az eredmények arra utalnak, hogy a kalóriamentes édesítőszerek hosszú távú használata nem feltétlenül segíti elő a fogyást vagy a cukor iránti vágy csökkentését. Sőt, úgy tűnik, hogy befolyásolják a hipotalamusz kommunikációs mechanizmusait az agy többi részével.

A szukralóz 600-szor édesebb, mint a szacharóz, de nulla kalória. Ez "eltérést okozhat a kalóriabevitel elvárása és a tényleges energia hiánya között" - magyarázzák a szerzők. Ezt azt jelenti, hogy a szervezet az édesség miatt kalóriát vár, de ezt nem kapja meg. viszont mivel az agy már felkészült rá, a szervezet idővel megkívánja ezeket az anyagokat - magyarázta a tanulmány egyik vezetője, Kathleen Alanna Page endokrinológus a Dél-Kaliforniai Egyetemről.

Page és csapata hangsúlyozza, hogy elengedhetetlen a Splenda és hasonló édesítőszerek hosszú távú egészségügyi hatásainak alaposabb kutatása. Ez különösen fontos, tekintve, hogy az amerikai felnőttek körülbelül 40%-a rendszeresen használja ezeket a cukoralternatívákat.

A valódi cukor fogyasztása helyett a szukralóz alkalmazása nem váltott ki perifériás glükózszint-emelkedést, és nem idézte elő az inzulin, valamint a glükagonszerű peptid 1 (GLP-1) hormonok szintjének növekedését sem, amelyek kulcsszerepet játszanak a vércukorszint egyensúlyának fenntartásában.

"A szervezet ezeket a hormonokat arra használja, hogy jelezze az agyunknak, amikor kalóriát fogyasztunk, így csökkentve az éhségérzetünket" - mondja Page. "A szukralóz azonban nem váltott ki hasonló reakciót, sőt, a szukralózra adott hormonális válaszok eltérései a cukorhoz képest még hangsúlyosabbak voltak az elhízott résztvevőknél."

Ez arra enged következtetni, hogy a testben zajló anyagcserejelek szoros összefonódásban állnak az agyi aktivitással. A szukralóz bélmikrobákkal való kölcsönhatása, ahogy korábbi kutatások is rámutattak, esetleg hátrányosan befolyásolhatja a szervezet glükózra adott válaszát. Ezen megfigyelés talán hozzájárul a jelenlegi kutatásban felfedezett reakciók megértéséhez.

Related posts